Pričetki ptujskega rokometa segajo daleč nazaj. Pred približno 80-imi leti so pričela dekleta igrati današnjemu rokometu podobno igro – HAZENO, ki so jo ‘prinesle’ študentke iz Prage.

Že več kot 50 let pa navdušuje Ptujčane rokomet znan kot zelo dinamična športna igra. Društvo je ob vzgoji igralk in igralcev ustvarilo tudi lasten kader trenerjev, sodnikov in športnih delavcev. Prva ženska rokometna tekma je bila odigrana med ekipo Ptuja in Maribora, in sicer na mestu današnje tržnice. Članice so postale leta 1961 republiške prvakinje in odigrale kvalifikacije za I. zvezno ligo. Leta 1967 so vstopile v II. Zvezno ligo in v njej 4 leta uspešno nastopale. Tudi mlajše selekcije so večkrat igrale v finalnih igrah za prvakinje Slovenije.

V sezoni 2006/2007 so Ptujčanke dobile nov naziv – vice prvakinje Slovenije, prav tako pa se jim je še v isti sezoni uspelo uvrstiti v  1/4 finale evropskega pokala EHF.  V sezoni 2007/2008 pa so Ptujčanke zasedle končno 3.mesto v državnem pokalu in ter pokalu Slovenije.

Ženski rokometni klub je bil ustanovljen leta 1995 in tako začel delovati samostojno. Po letih padcev in vzponov se je leta 2001 preimenoval v ŽRK Mercator Tenzor Ptuj.Pred tremi sezonami je klub izpadel iz 1.A lige in ponovno zaigral v 1. B ligi. V sezoni 2015/2016 so dekleta v 1. B ligi osvojile 1. mesto in se veselile ponovnega igranja v najelitnejši rokometni druščini. Pred sezono 2016/2017 je klub dobil novo ime in vodstvo. Odslej se klub imenuje ŽENSKI ROKOMETNI KLUB AKLIMAT PTUJ, predseduje pa mu Matej Smrekar, direktor generalnega sponzorja kluba – podjetja Aklimat.

V klubu trenira in igra okoli 80 igralk, tako da daje naš klub tudi velik prispevek k vzgoji mladostnikov. Po ptujskih osnovnih šolah imamo organizirano šolo rokometa, kjer še dodatno trenira okoli 20-40 deklic.

V prihodnosti se bomo še naprej trudili in zavzeto delali, saj se je klub preobrazil v zgleda vredno društvo. Pri tem pa sta v veliko pomoč dobro organiziran upravni odbor in dobro strokovno podkovan trenerski kader.

V rokometni sezoni 2016/17 tekmujejo 4 selekcije: starejše deklice B, kadetinje, mladinke in in članice.